Hva er egentlig et lerret?

Et lerret er et tekstilstykke, som oftest av bomull eller lin, strukket over en ramme av tre. Denne rammen kalles blindramme. Lerretet limes først for å skape en tett overflate som hindrer malingen i å trekke inn i fibrene og grunnes gjerne med gesso eller primes med akrylbasert primer slik at man får en overflate som malingen hefter godt på. Det høres kanskje enkelt ut, men kombinasjonen av materiale, spenning og grunning kan være avgjørende for hvor godt malingen fester seg, hvor holdbart kunstverket blir, og ikke minst hvor stor glede du får av maleprosessen.

Ulike tekstiltyper og deres egenskaper

De fleste forbinder lerret med bomull og lin, men det finnes også kombinasjonsvarianter der lin og bomull er blandet i hverandre eller at en av disse har innblandet polyester. Bomull er ofte rimeligere og har en viss elastisitet som gjør det enkelt å jobbe med. Dette er et supert valg hvis du er nybegynner eller maler ofte, og ønsker en balansert kombinasjon av kvalitet og pris. Linlerret er litt dyrere, men byr på ekstra styrke, en mer karakteristisk struktur og er vesentlig mer holdbart. Med noe mer organisk struktur og mindre maskinelt preg på overflaten gir lin også en tradisjonell følelse som mange erfarne kunstnere verdsetter høyt. Hvis du vil ha en mellomting eller bare er nysgjerrig, kan du prøve syntetiske lerreter eller blandingsmaterialer, som ofte er lette, robuste og rimelige. Alle lerret kan brukes til både oljemaling og akrylmaling, men oljemaling setter noe høyere krav til kvaliteten på limingen og det anbefales å unngå det billigste lerretene med mindre man etterbehandler med primer. Uansett hvilket tekstil du velger, er det viktig å sjekke hvorvidt lerretet er ferdig grunnet. Er det ubehandlet, bør du definitivt bruke gesso eller akrylbasert primer før du går i gang med malingen.

Blindrammer

Blindrammen er selve skjelettet bak lerretet. Den lages som oftest av trelister av furu som har en liten profil som løfter frem lerretsduken. De har freste spor i endene slik at de kan settes sammen i et rektangel eller kvadrat bare ved å klemme dem sammen. Ved store dimensjoner anbefales det å bruke et tverrtre eller kryss for å stive av lerretet. Kiler brukes i hjørnene for å tvinge blindrammen fra hverandre etter at du har strukket de med lerret for å etterspenne duken om den har blitt slapp. Det finnes ett utall av forskjellige blindrammer dimensjoner som alle gir forskjellig stabilitet og uttrykk. De vanligste dimensjonene er ca. 2x4cm for standard eller ca. 4x6cm for deep edge eller 3d som det også kalles. For store dimensjoner anbefales deep edge for for et stabilt lerret med moderne rammeløst uttrykk. Planlegger du å ramme inn maleriet er det enklest om du har bygd lerret på standard blindrammer. Trevirke er ett levende materiale som påvirkes av luftfuktighet og blindrammer er derfor utsatt for å vri seg eller bli skjeve. Ved å benytte saktevoksende furu med tette årringer samt fingerskjøting og laminering av mindre trestykker så minimeres dette. Alle blindrammer bør oppbevares slik at de ikke utsettes for store svingninger i temperatur eller luftfuktighet.

Produsenter og kvaliteter

Markedet flommer over av ulike merker og kvaliteter både av maleklare lerret, lerretsduker og blindrammer. Kjente kvalitets merker som Claessens er et trygt valg og om du ønsker sammenlignbar kvalitet til en rimeligere penge er Phoenix sine lerret ett knallkjøp. Phoenix belgian linen og Pheonix ultrafine linen er flotte lin lerretsduker til en overkommelig pris. Ønsker du maleklare lerret kan du kjøpe et handlaget lerret av oss i lin eller gå for et rimeligere bomullslerret fra MEEDEN. Ved å behandle lerretet med MH primer for å skape en tett overflate med heft så høynes kvaliteten på ethvert lerret.

Hvordan strekke lerret selv?

For mange kunstnere er det nesten meditativt å strekke sitt eget lerret. Du får full kontroll på størrelse, spenning og grunning, og ikke minst en ekstra følelse av eierskap til hele prosessen.

Montering av blindrammer

Når du har valgt ut ønsket dimensjon så monteres blindrammen enkelt sammen ved å klemme hjørnene i hverandre. Det er avgjørende for sluttresultatet at blindrammen er helt tett sammenslått - ellers så blir lerretet slapt når du strekker det. Kontroller også at vinklene er 90grader så det blir rett og fint. Husk å montere tverrtre eller kryss dersom det er anbefalt.

Kapping av lerretsduk

For at lerretsduken skal nå rundt kantene og bak blindrammen for stifting så må duken kappes med overmål på ca. 2,5 ganger tykkelsen på blindrammen. Bruker du feks vår standard44 ramme og skal lage ett lerret på 70x100cm så bør duken kappes til minimum 80x110cm

Strekking av lerret

Plasser lerretsduken med maleflaten ned på en ren og slett overflate. Legg blindrammen oppå lerretet med profilen ned slik at baksiden vender mot deg. Juster plasseringen av blindrammen slik at det er like mye overskytende duk i alle retninger. Brett først en langside av duken rundt blindrammen og stift til baksiden av blindrammen med jevnt mellomrom med en stiftepistol. Du kan stifte første langside i en omgang uten å strekke, bare pass på at det blir jevnt og rett. Når den første langsiden er ferdig så stiftet brettes duken over den motstående langsiden og strammes opp med strekketang. Hold duken stram mens du stifter og pass på at du strammer med lik kraft i hele lengden for å unngå rynker. Stram etter ønsket styrke, men husk på at det er ofte blir mer rynker jo hardere det strammes siden blindrammen gir mer etter på midten enn ut mot hjørnene. Bomull eller polyesterduker med mye fleksibilitet er mer tilgivende enn lin når det gjelder jevn strekkekraft. Når begge langsidene er stiftet så brettes hjørnene før tilsvarende prossess gjentas for kortsidene som med langsidene. Pass på å strekke godt til i hjørnene for å unngå rynker eller bølger. Monter kiler i innvendige hjørner og slå det forsiktig inn for å stramme lerretet ytterliger om nødvendig. Unngå bruk av vann for å rette bulker, bølger eller rynker i lerretet da dette kun virker midlertidig og kan skade lerretet.

Ofte stilte spørsmål

Hvilket lerret skal jeg velge?

For akrylmaling er bomull eller polyester ett godt valg, men om du maler med olje, kan linlerret være en god investering fordi det er mer robust og bestandig. Skal du ramme inn så gå for en standard tykkelse, men ønsker du ett rammeløst moderne uttrykk er deep edge mer passende. Velg kvalitet dersom du planlegger å selge verkene dine og benytt rimeligere varianter for studier, kurs og hobby.

Trenger jeg ekstra grunning på ferdig oppspent lerret?

De fleste ferdig oppspente lerreter er grunnet med 3-4 lag fra fabrikken - dog av varierende kvalitet. Vi anbefaler MH primer spesielt på rimeligere lerret om du maler med olje for å sikre en god overflate. Den fåes i mange farger som gjør at man kan fargelegge lerret i motivets undertone på en rimelig og effektiv måte.

Hvor stramt skal lerretet være?

Det er smak og behag, men de fleste ønsker ett stramt lerret med som gir en trommelignende lyd når du knipser på det siden det føles mer stabilt under maling.

Kan jeg gjenbruke gamle lerreter?

Absolutt! Så lenge lerretet ikke er alvorlig skadet eller har store sprekker, kan du male over det. For å unngå heft problematikk bør du vaske og tørke overflaten om det har blitt støvete og kun bruke samme type maling.

Hvordan bør jeg lagre lerreter?

Hold dem tørt, støvfritt og med jevn temperatur og luftfuktighet. Unngå fuktighet og store temperatursvingninger. Setter du dem stående på høykant, unngår du unødvendig press på flaten.